De Academie voor Internationale Betrekkingen helpt jou als rijksmedewerker in een internationale functie verder te leren en te ontwikkelen. We bieden hiervoor leeractiviteiten aan, zowel in het Nederlands als in het Engels, die gericht zijn op de internationale functie op ieder moment in je loopbaan.
Leeswijzer
Het studieprogramma van de Academie voor Internationale Betrekkingen bestaat uit drie categorieën:
Internationaal en diplomatie
Persoonlijke ontwikkeling
Actualiteitenreeks
Onder elke categorie vind je aanvullende informatie en voorbeelden van leeractiviteiten. Hiermee vind je gemakkelijker je weg in het totale leeraanbod van ruim 700 leeractiviteiten!
Ben je Rijksambtenaar maar niet werkzaam voor het ministerie van Buitenlandse Zaken? Vul dit formulier in om een account aan te maken voor het leerportaal van de Academie voor Internationale betrekkingen. Ben je al geregistreerd, log dan hier in.
Daarnaast vind je op deze pagina ook informatie over andere leermogelijkheden en voorwaarden en spelregels voor leren bij BZ.
1. Internationaal en diplomatie
Dit deel van het leeraanbod richt zich op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden die verbonden zijn aan de internationale functie. Een groot deel van dit leeraanbod is opengesteld voor rijksmedewerkers.
Bekijk hieronder de leeractiviteiten die nodig en nuttig zijn bij het uitvoeren van een internationale functie.
Economisch-diplomatieke kennis en vaardigheden op het gebied van internationale handel en buitenlandse investeringen zijn belangrijk in een toenemend geïntegreerde en complexe wereldeconomie. Denk hierbij aan vaardigheden om Nederlandse bedrijven van dienst te zijn bij hun buitenlandse activiteiten en kennis over duurzame economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden.
Voor een goede internationale samenwerking is actuele kennis van zowel beleid als uitvoering essentieel. De academie heeft leeraanbod over onder meer multilaterale samenwerking, voedselveiligheid, energie, klimaat en migratie.
Leeractiviteiten zijn o.a.:
Human Rights Policy
MHPSS in crisis situations: Mind the mind!
Gender in sustainable business and development (e-learning)
Migratie: achter de schermen – De training
How to respond to climate change in developing countries (e-learning)
Food and nutrition security (e-learning)
Gender…(of)course (e-learning)
Conflict and crisis: putting gender equality up front (e-learning)
Multilaterale samenwerking
The Dutch approach on SRHR and HIV/aids (e-learning)
Aan bijna alles dat we als Rijksoverheid doen, zit een Europese dimensie. Hoe meer kennis we in huis hebben over hoe we zaken in de Europese Unie (EU) voor elkaar krijgen, hoe effectiever we als Nederland kunnen optreden. Denk hierbij aan kennis over de werking van de EU, Europese verdragen en instrumenten, tot onderhandelings- en interculturele vaardigheden: het betaalt zich uit in de concrete resultaten die we behalen.
Om bij te dragen aan vrede en veiligheid in de wereld is niet alleen kennis van beleid en uitvoering essentieel, maar kan ook diepgaande regiokennis niet ontbreken. De academie heeft leeraanbod over alle regio's in de wereld en belicht onderwerpen als geopolitiek, veiligheid, economie & handel, mensenrechten, migratie, klimaatverandering en religie.
Als medewerker in een internationale functie is het van essentieel belang om één of meerdere talen goed te beheersen. Door de taal te beheersen en begrip van de cultuur te hebben, beweeg jij je met zelfvertrouwen in een andere omgeving, heb je kennis van de inhoud, kun je inzetten op de relatie en kun je beter tussen de regels doorlezen. Jij maakt daarmee nou nét dat belangrijke verschil om Nederland goed te kunnen vertegenwoordigen en resultaat te behalen.
Vraag bij jouw ministerie naar de mogelijkheden. Ministeries hebben eigen afspraken gemaakt over het aanvragen, volgen en vergoeden van taallessen.
Als BZ-medewerker ben je betrokken bij je werk en wil je goed zijn in je vak. Maar alleen vakinhoudelijk sterk zijn, volstaat niet. Zorg dat je naast je vakinhoudelijke deskundigheid ook andere vaardigheden ontwikkelt en bijhoudt.
Deze leeractiviteiten zijn specifiek gericht op het ontwikkelen in algemene zin van alle medewerkers werkzaam bij BZ, in Den Haag en op de posten.
Als vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de 'do's and don'ts' op het gebied van diplomatie. In een internationale omgeving waar de deelnemers diverse culturele achtergronden hebben, zijn onder meer sterke interculturele vaardigheden, kennis van protocol en etiquette essentieel.
Als adviseur krijg je te maken met uiteenlopende vraagstukken. Ga aan de slag met jouw rol als adviseur, de adviesvraag en het krachtenveld waarbinnen je adviseert.
Digitale vaardigheid is meer dan een praktische training. Het is essentieel dat je goed wegwijs bent binnen een digitale informatiestructuur, dat je goed om kunt gaan met online systemen en dat je informatie op een veilige manier verwerkt.
Leeractiviteiten zijn o.a.:
Informatieveiligheid - de sleutel dat ben JIJ
Informatiemanagement bij BZ; 247Plaza, Foxy, Sophia
Digitalisering/innovatie/technologie in een geopolitieke context
Ken jezelf: wat zijn je kwaliteiten en talenten maar ook je valkuilen? Door je eigen persoonlijke stijl en drijfveren beter te doorgronden, werk je ook aan een betere samenwerking met anderen.
Leeractiviteiten zijn o.a.:
Coaching, Intervisie & Mentoring
Effectief beïnvloeden
Netwerken
Inzicht en invloed
Timemanagement
Snellezen
Omgaan met werkstress
Sturen zonder macht/motiveren en stimuleren als informele leider
Goed leidinggeven is net zoals elk vak, een vak dat je moet leren, om het te kunnen doen op een manier die bij je past. Onze leertrajecten helpen je om de balans te vinden tussen de drie leiderschapsrollen die we bij BZ hebben gedefinieerd: de vakinhoudelijke expert, de maatschappelijk adviseur en de manager.
Leeractiviteiten zijn o.a.:
Leertrajecten leiderschap en management (hoger, midden en operationeel)
Leeraanbod Algemene Bestuursdienst BZK (DGABD)
De eerste 100 dagen op een post
De eerste 100 dagen op het departement
Succesvol leidinggeven aan een cultureel divers team
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil een integere en kleurrijke organisatie zijn met een inclusieve, sociaal veilige werkcultuur. Waar iedereen erbij hoort, zich welkom voelt en waar ruimte is voor authenticiteit. Deze werkcultuur ontstaat niet vanzelf en vraagt om een blijvende inspanning van ons allemaal.
Het leeraanbod gericht op D&I wordt geactualiseerd – in lijn met de door de Bestuursraad uitgesproken ambities voor de komende jaren op het brede terrein van diversiteit, inclusie en veilige werkomgeving (1BZ).
Leeractiviteiten voor BZ-er’s en BZ-teams zijn o.a.:
Bias workshop (+ advanced)
Speaking Up! workshop
Inclusief leiderschap
Workshop Sociale Veiligheid
E-learnings on discrimination at work, racism
Inclusief werven en selecteren
Working across cultures, expand your cultural agility
3. Actualiteitenreeks: over buitenlands beleid en werken in het internationale speelveld
Als onderdeel van het studieprogramma organiseert de academie ook maandelijks diverse lezingen over actuele, internationale en directie overstijgende thema’s die BZ-breed en ook interdepartementaal relevant zijn, aansluitend bij de ESA-strategische onderwerpen. De lezingen brengen wetenschap, beleid en de praktijk bij elkaar. De lezingen worden online aangeboden en zijn hiermee inclusief, laagdrempelig en toegankelijk voor alle collega’s in Den Haag, op de posten en vaak ook voor internationale rijksambtenaren op vakdepartementen.
Het betreft o.a. thema’s rondom geopolitieke actualiteit en machtsverschuivingen, klimaatdiplomatie, digitalisering en buitenlandsbeleid, economische veiligheid, SDG’s, religie en buitenlandsbeleid, inzicht in Europa, D&I, interculturele- onderhandelingsvaardigheden, toelichting AIV adviezen, toelichting strategische beleidsnotities, ambtelijk vakmanschap (in gesprek met topdiplomaten).
Wil je op de hoogte blijven? Nieuwe activiteiten kondigen we aan via het berichtenverkeer en onze LinkedIn-pagina.
Overige leermogelijkheden: promoveren bij BZ
Bekijk hieronder de mogelijkheden voor het combineren van je werk bij BZ met een wetenschappelijk promotietraject.
Ieder jaar biedt BZ aan twee BZ-collega’s de mogelijkheid tot (maximaal) een jaar promotieverlof. Belangrijkste voorwaarden voor deelname zijn:
de kandidaat kan aantonen al op streek te zijn met het proefschrift;
de kandidaat kan aannemelijk maken dat zij/hij bereid en in staat is als makelaar tussen beleidsmakers en wetenschappers op te treden in één of meer toekomstige BZ-functies die zich hiervoor lenen.
Kijk in ons leeraanbod voor meer informatie over de promotieregeling.
Naast het promotieverlof bestaat de mogelijkheid tot het aanvragen van seed time voor beginnende promovendi. De Commissie Beleid en Wetenschap behandelt de aanvragen. Aanvragen moeten vóór half januari van het jaar binnen zijn.
De promotieregeling is een manier om invulling te geven aan een verder te ontwikkelen loopbaanspoor voor inhoudelijke verdieping.
Voor meer informatie neem contact op met de Commissie Beleid en Wetenschap via Cees Heere.
Overige informatie en voorwaarden voor leren bij BZ
Lees meer over de regelingen voor opleidingsfaciliteiten, voorwaarden en spelregels voor leren bij BZ.
Voor je ontwikkeling maak je in eerste instantie gebruik van het curriculum van de academie. Als je daar niet vindt wat je zoekt, dan kun je eventueel gebruikmaken van de regeling opleidingsfaciliteiten. Opleidingsfaciliteiten zijn geld en tijd om bij een extern instituut een opleiding te volgen. Op Rijksportaal lees je meer over opleidingsfaciliteiten voor BZ-medewerkers en de voorwaarden die gelden om hier gebruik van te kunnen maken.
Als je gebruik wilt maken van de leerfaciliteiten en het leeraanbod van de academie, gaan we ervan uit dat je je houdt aan de geldende voorwaarden. Hierin staat onder andere welke regels gelden bij inschrijving, wijziging en annulering, hoe we omgaan met je gegevens en met integriteit, wat te doen bij ziekte en uitval. Voor alle leeractiviteiten geldt in principe dat je je inschrijft na toestemming van je leidinggevende.
Hulp nodig?
We hopen dat deze online studiegids je op weg helpt bij het kiezen van je volgende leeractiviteit.
Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Kijk dan bij de keuzehulp: maak bijvoorbeeld een afspraak voor het opleidingsspreekuur of bekijk een leerlijn.