Collega aan het woord: Peter Potman

Wat zijn de leerervaringen van BZ-collega's? In het volgende geluidsfragment vertelt Peter Potman, de Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk, over het belang om te blijven leren en ontwikkelen in elke functie, wereldwijd.

Geluidsfragment: Peter Potman vertelt over het belang van leren in elke functie wereldwijd

‘Werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) vraagt heel wat van je lerend vermogen. Wat je nodig hebt in je diplomatieke carrière, moet je je stap voor stap eigen maken; zoals vreemde talen leren en de geschiedenis en culturen van andere landen bestuderen. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van technologische en digitale ontwikkelingen in de wereld en je vertrouwd te maken met de ins en outs van de Europese Unie. En dat keer op keer, omdat we bij BZ nu eenmaal van de ene baan in de andere rollen. De wil om te weten is daarin cruciaal.


In mijn loopbaan heb ik veel moeten leren: voor mijn eerste functie de Chinese taal. En nu als ambassadeur in Wenen polijst ik de Duitse taal. De wondere wereld van de Europese Unie kwam me ook niet vanzelf aanwaaien. In het huidige geopolitieke tijdsgewricht heb ik kennis van bijvoorbeeld halfgeleiders en van economie moeten verwerven. En ook op het gebied van veilige werkomgeving en diversiteit en inclusie, heb ik geïnvesteerd om me de juiste kennis eigen te maken. 

Vroeger moest je je eigen weg vinden, maar tegenwoordig is er de Academie voor Internationale Betrekkingen, die bijna op elk denkbaar werkveld leeraanbod heeft. Formuleer daarom je leerwens en kom in actie!’ 

Peter Potman
Beeld: ©academie / Rijksoverheid.nl
Peter Potman, Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk

‘Werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) vraagt heel wat van je lerend vermogen. Wat je nodig hebt in je diplomatieke carrière, moet je je stap voor stap eigen maken; zoals vreemde talen leren en de geschiedenis en culturen van andere landen bestuderen. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van technologische en digitale ontwikkelingen in de wereld en je vertrouwd te maken met de ins en outs van de Europese Unie. En dat keer op keer, omdat we bij BZ nu eenmaal van de ene baan in de andere rollen. De wil om te weten is daarin cruciaal.

In mijn loopbaan heb ik veel moeten leren: voor mijn eerste functie de Chinese taal. En nu als ambassadeur in Wenen polijst ik de Duitse taal. De wondere wereld van de Europese Unie kwam me ook niet vanzelf aanwaaien. In het huidige geopolitieke tijdsgewricht heb ik kennis van bijvoorbeeld halfgeleiders en van economie moeten verwerven. En ook op het gebied van veilige werkomgeving en diversiteit en inclusie, heb ik geïnvesteerd om me de juiste kennis eigen te maken.

Vroeger moest je je eigen weg vinden, maar tegenwoordig is er de Academie voor Internationale Betrekkingen, die bijna op elk denkbaar werkveld leeraanbod heeft. Formuleer daarom je leerwens en kom in actie!’