Ervaringen uitwisselen, contact leggen en leren van andere EU-diplomaten

Vorige week was de Academie voor Internationale Betrekkingen de gastvrouw voor de tweede module van de 25e editie van het European Diplomatic Programme (EDP). Samen met de afdeling Europese Integratie (DIE) organiseerden we een tweedaags programma in Den Haag voor de twee deelnemers, Magnus Juhl uit Denemarken en Barbara Kovács uit Hongarije. 

Groepsfoto van het bezoek in Den Haag van twee deelnemers van het European Diplomatic Programme 2024-2025 en collega's van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken
Beeld: academie
Van links naar rechts: Anne van der Zijpp, Barbara Kovács, Magnus Juhl, Marijn Maats, Niels Ras en Mike Hemmen.

Het tweedaagse programma

Het programma werd gevuld met sessies door collega's van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin werd ingegaan op de Nederlandse politiek en buitenlandbeleid, de NAVO-top 2025, het uitwisselen van werkmethoden en netwerken met counterparts. Verder werd een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer en het Internationaal Strafhof, en maakten de deelnemers kennis met typisch Nederlandse pannenkoeken en poffertjes voor de lunch.

We willen langs deze weg de vele collega's bedanken, die een zeer waardevolle bijdrage hebben geleverd met hun verdiepende sessies. En ook Irene Gerritsen, Niels Ras, Mike Hemmen, Anne van der Zijpp, Marijn Maats en Anjalie Ramkisor voor het organiseren van dit tweedaagse programma. 

European Diplomatic Programme

Het EDP-programma is in 1999 opgezet door de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en vormt een leeromgeving waarin de deelnemers kunnen experimenteren, hun belangrijkste diplomatieke vaardigheden kunnen ontwikkelen, open discussies kunnen voeren en een pan-Europees netwerk kunnen opbouwen waar ze de rest van hun carrière profijt van kunnen hebben. Het programma bevordert het begrip tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) en de instellingen en draagt, door zich te richten op het buitenlands beleid van de EU, bij aan echte 'Europese diplomatie'.