Bouw aan een divers team: volg de training ‘Inclusief werven en selecteren’

Binnenkort start de overplaatsingsronde 2025 en in oktober zijn de selectiegesprekken. Maak jij deel uit van een selectiecommissie? Neem dan deel aan de teamtraining ‘Inclusief werven en selecteren’, voordat deze gesprekken starten. Steven Sutton, hoofd Werving en Selectie bij de Hoofddirectie Personeel en Organisatie (HDPO) volgde de training eerder dit jaar met het managementteam (MT) van HDPO. Lees waarom Steven je aanmoedigt om deze teamtraining te volgen.

MT leden van HDPO in twee rijen. Onder zitten drie MT-leden en boven staan vijf MT-leden.
Beeld: ©academie
Staand van links naar rechts: Paul IJmkers, Roelianne Bos, Steven Sutton, Natalie den Breugom (inmiddels uit dienst bij BZ), Benedikte Schaapveld, Mirjam Krijnen en Mirella van de Noort. Zittend van links naar rechts: Anita Conijn, Sander Janssen en Jeroen Puchberger.

Waarom is het belangrijk om deel te nemen aan deze training?

Deze teamtraining wordt op maat gemaakt en leert jouw team om zo objectief mogelijk naar kandidaten te kijken en een inclusief wervings- en selectieproces op te zetten. Steven: ‘We zijn als mensen sociale wezens en hebben allemaal in meer of mindere mate vooroordelen. De vraag is wel hoe je met die vooroordelen omgaat, zeker in sollicitatieprocedures. Met een objectief sollicitatieproces zorg je ervoor dat alle kandidaten gelijke kansen hebben.

Het uitgangspunt is dat je kandidaten alleen beoordeelt op voor de functie relevante criteria. Zo zorg je voor de beste match tussen functie en kandidaat. Dat is waarom we ons als MT nog verder wilden verdiepen in deze methode. Bovendien hebben we diversiteit en inclusie hoog in het vaandel staan en dan kun je niet om objectief selecteren heen. 

Rijksbrede maatregelen voor breed werven en objectief selecteren

Zijn de huidige selectiegesprekken dan nog niet objectief, vraag je je nu wellicht af? Steven geeft aan dat het beeld binnen BZ gemengd is. Sommige sollicitatieprocedures zijn al behoorlijk objectief, maar in andere gevallen is er ruimte voor verbetering.

Binnen HDPO nemen collega’s nu stappen, met het MT volgen van de training was daar een voorbeeld van. Daarnaast werkt HDPO ook aan de BZ-brede implementatie van de onlangs genomen Rijksbrede maatregelen voor breed werven en objectief selecteren, te beginnen met de doorstroom. Communicatie hierover volgt nog.

Eye-opener

‘De eye-opener voor mij was, hoeveel functie-eisen er soms verstopt zitten in een wervingsprofiel. En dat het écht mogelijk is om een wervingsprofiel te schrijven met niet meer dan een stuk of zes functie-eisen. In wervingsprofielen wordt nu soms de alleskunner beschreven, het spreekwoordelijke “schaap met vijf poten”.

Dat kan heel goede kandidaten afschrikken en bovendien is het beoordelen van kandidaten heel complex als je rekening moet houden met een waslijst aan eisen. Door te werken met een beperkt aantal eisen wordt je gedwongen om aan de voorkant nog beter na te denken over wat je nu echt zoekt in de ideale kandidaat. Het vereist even wat meer denkwerk, maar het levert later in het proces veel op!’

Scorecard

Heeft Steven iets uit de training al overgenomen in de praktijk? Hij geeft aan dat hij bij een aantal selectiegesprekken een scorecard gebruikte. Zo’n gestructureerd interview werkt prettig, want een scorecard geeft je een leidraad voor een gesprek, maar er blijft ook genoeg ruimte voor een persoonlijk gesprek met de kandidaat. Maar het kan altijd strakker en beter. ‘In de toekomst wil ik bijvoorbeeld werken met een beperkt aantal functie-eisen.’  

Objectief selecteren leidt tot betere matching

Je kunt samen met je team op diverse onderwerpen focussen tijdens de op maat gemaakte training. Denk aan het identificeren van blinde vlekken, werken aan de opbouw van een divers team, het schrijven van inclusieve vacatureteksten of het voeren van gestructureerde gesprekken voor het maken van kwalitatieve keuzes. 

Waarom raadt Steven deze training aan? ‘Objectief selecteren leidt tot een betere matching tussen kandidaat en functie. Het draagt bij aan gelijke kansen voor iedereen. Volgens mij is het belang hiervan essentieel voor elke collega bij BZ die onderdeel is van een selectiecommissie!’

Geef je op voor de teamtraining

Start met bouwen aan een divers team en geef je op voor de teamtraining ‘Inclusief werven en selecteren’. Je kunt je aanmelden voor deze teamtraining bij het projectbureau Leeuwendaal via e-mail: Ontwikkelen@leeuwendaal.nl. Binnen 24 uur (op werkdagen) plannen zij een afspraak in voor een intakegesprek. Na dit gesprek ontvang je (jouw directie/afdeling) de opdrachtbevestiging op basis van centraal overeengekomen afspraken en tarieven. Kijk voor meer informatie in het leerportaal. Voor gerelateerde artikel klik hier