Een lerende organisatie: ‘Blijf jezelf’
BZ wil een lerende organisatie zijn. Een leven lang leren, in elke functie, wereldwijd. Zo blijven we als organisatie wendbaar, flexibel en kundig, ook in onrustige tijden. In vier artikelen op Rijksportaal zullen collega’s hun leermomenten delen. Hoe je slim om kan gaan met vergaarde kennis en opgedane ervaringen. Over leren voor de organisatie waar je werkt. Maar ook dat momenten die goed gingen en die niet goed gingen, achteraf ook heel waardevol bleken. Vol inspiratie, ervaringen en reflecties om zelf mee aan de slag te gaan.
Authenticiteit
In dit eerste artikel uit de reeks ‘Een lerende organisatie’ laat Angélique Eijpe, coördinator Veilige Werkomgeving zien wat je kunt bereiken door jezelf te blijven. Zij ging tijdens de introductieweek bij BZ in gesprek over authenticiteit met de deelnemers van het leer- en ontwikkeltraject IBBZ. Hoe kun je vasthouden aan je eigenheid als je tegelijkertijd geconfronteerd wordt met allerlei verwachtingen?
Trechter
Wanneer je net in een nieuwe organisatie begint, is het belangrijk om elkaar en de organisatie te leren kennen. Maar zo’n leer- en ontwikkeltraject als IBBZ kan als een trechter werken waar iedereen in dezelfde vorm gegoten wordt. BZ wil diversity of thought in de organisatie stimuleren en daarvoor is de authenticiteit van collega’s heel belangrijks. Want op die manier zorg je voor verschillende meningen, invalshoeken en standpunten bij het maken en uitvoeren van beleid. Belangrijk om dit niet alleen bij nieuwe, maar bij alle BZ-collega’s te blijven stimuleren en te bespreken.
Herkenbare situaties
‘Tijdens deze sessie met de nieuwe IBBZ-groep hebben we hierover gesproken. Adviseer en doe wat volgens jou juist is en niet dat wat anderen willen zien of horen’, vertelt Angélique. ‘We gingen in gesprek over herkenbare situaties. Bijvoorbeeld de keuze om in een vergadering niets te zeggen, omdat het lijkt dat alle andere deelnemers het ermee eens zijn bijvoorbeeld. Waar haal je dan de moed vandaan om te zeggen dat jij er wel anders over denkt of andere ideeën hebt? Je hebt durf nodig om aan je eigen mening en authenticiteit vast te houden.’
Stabiliteit voor jezelf
‘Door dicht bij jezelf te blijven en daarover open te zijn, creëer je stabiliteit voor jezelf. Door te doen wat voor jij belangrijk voelt, kun je beter presteren, voel je je meer betrokken en verhoog je je werkplezier. Als we dat met z’n allen doen, helpen we elkaar vooruit.’ ‘We willen voorkomen dat collega’s opbranden of vervallen in een burn-out, omdat zij dusdanig opgaan in wat zij denken dat nodig is om succesvol te zijn’.
Ook je eigen authenticiteit bewaken?
Dit zijn de adviezen van de IBBZ’ers die tijdens de sessie naar voren zijn gekomen:
- Blijf geloven in je eigen kracht en volg je gevoel
- Durf fouten te maken
- Reflecteer regelmatig
- Twijfel niet teveel
- Doe geen concessies op wie je bent
- Heb het lef om je uit te spreken
- Vertrouw op jezelf
- Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn
- Blijf goed naar je eigen gevoel luisteren. Voelt het niet goed? Niet doen!
- Onthoud dat je goed genoeg bent
- Van anderen waardeer ik het wanneer zij zichzelf zijn. Waarom zouden zij dit dan niet van mij waarderen?
Meer weten?
Wil je meer weten over de dillema’s die kunnen spelen als het gaat om het creëren van een werkomgeving waarin je jezelf kan zijn en wat je zelf kan doen, zowel als medewerker als leidinggevenden om daar je rol in te nemen? De trainingen 'Integer en sociaal veilig werken – Doing the Right Thing' worden in juni voor het eerst organisatie breed gegeven (eerst inloggen om de leeractiviteit te kunnen lezen).
Tekst: Angélique Eijpe (ministerie van Buitenlandse Zaken, VCI) i.s.m. de Academie voor Internationale Betrekkingen en Roos Petersen (ministerie van Buitenlandse zaken, COM)